Už téměř 7 let žiji na Islandu a za tu dobu jsem potkal mnoho turistů z různých zemí, nejenom z Česka. Téměř každý z nich si pochvaluje krásy Islandu, mnoho z nich si občas stěžuje na počasí, ale téměř všichni mluví o tom, jak draho tu je. A mají pravdu, dovolená na Islandu s cestovní kanceláří z Česka začíná zhruba na 40 000 Kč.

Ani cesta na Island bez cestovky nevychází obvykle o mnoho levněji a to především kvůli nákladům za půjčení auta, které je tu ve většině případů nutností.

Nepřehlédněte: Bezpečnost na Islandu – 5 aktivit, které vás na Islandu mohou stát život

Během mého pobytu na Islandu jsem ovšem potkal pár lidí a všiml si způsobů, jak ušetřit jak za ubytování tak i na dalších výdajích, které vás na Islandu potkají.

Co musíte vědět před odjezdem na Island
– Rezervujte si auto co nejdříve před odjezdem, nejlevnější půjčovny najdete na Economybooking.com
– Spaní v kempech je v letní sezóně ta nejlevnější varianta pobytu na Islandu, přečtěte si náš průvodce kempováním na Islandu
V katalogu ubytování najdete ty nejlevnější penziony, hotely či chatky, které nezruinují vaší peněženku
– Podívejte se, co vidět a zažít v univerzálním itineráři na týdenní pobyt na Islandu

Nejlevnější letenky na Island

nejlevnější letenky na IslandPřed nedávnem jsem si dělal průzkum toho, jak se z Česka nebo okolí dopravit rychle a levně na Island. Mnozí z vás znají samozřejmě porovnávače letenek jako Kiwi.com.

Tam sice najdete ty nejlevnější letenky na Island, ovšem často s mnoha přestupy, takže vám doprava na ostrov zabere klidně celý den.

V minulosti byl rozhodně nejlevnější spoj Praha > Island od Wizzair. Ten ovšem (snad jen dočasně) lety pozastavil, takže teď musíme hledat alternativy.

  • Letenky Praha – Island od Fly PLAY
    Jediné přímé lety do Keflavíku, na které jsem narazil, jsou od Fly PLAY. Jednosměrná letenka začíná od 3000 Kč, což je relativně dost.
  • Letenky Budapešť – Island od Wizzair
    Pokud si najdete vhodný termín, můžete se dostat na cenu letenek i pod 3000 Kč a to jak tam, tak i zpět (zpáteční vychází o něco levněji). Musíte samozřejmě počítat s tím, že něco vás bude stát doprava do Budapeště, ale pokud vás cestuje víc a máte auto, můžou se vám náklady rozložit.
  • Letenky Katowice – Island od Wizzair
    Podobně levné letenky na Island nabízí Wizzair také s odletem z Katowice. Mimo sezonu jsem narazil dokonce na jednosměrné letenky pod 2000 Kč, ovšem v sezoně cena samozřejmě roste a to i několikanásobně.
  • Letenky Vídeň – Island od Wizzair
    I z Vídně se dokážete dopravit na Island v určitá data za méně než 2000 Kč. Ceny ovšem ani v sezóně nerostou tak moc, na příští rok v červenci se dají rezervovat letenky za cenu pod 3000 Kč.

Doprava na Islandu

půjčení auta na islanduJak už jsem zmiňoval na začátku, auto je na Islandu téměř nutností.

Mnoho míst, které musíte vidět, jsou mimo hlavní cesty, musíte často po horší cestě několik kilometrů (někdy i desítek kilometrů) a autobusová doprava na Islandu funguje jen mezi velkými městy (vlaková doprava tu není vůbec). Neznamená to ale, že není možné po Islandu cestovat bez auta.

Potkal jsem už mnoho turistů, kteří začnou stopovat už na letišti a celý výlet fungují jenom takhle. Má to jasnou výhodu, ušetříte klidně i desítky tisíc korun.

Nevýhody stopování po Islandu jsou ale v tom, že se často můžete zaseknout na místě, kde není tak hustá doprava, začne vám foukat a pršet a vy tak musíte čekat hodiny v nevlídném počasí, než vás někdo vezme.

Stopování můžete samozřejmě kombinovat s autobusem, což se trochu prodraží, ale rychleji se dostanete, kam potřebujete. Jízdní řády autobusů najdete na webu Straeto.is.

Půjčení aut na Islandu

Pokud se rozhodnete půjčit si auto od firmy na Islandu, máte dvě možnosti.

Půjčit si novější auto od klasické půjčovny aut (jejich přehled najdete na Rentalcars.com), anebo zvolit méně známou variantu – půjčit si auto od místních, přes prostředníka.

Auto z půjčovny

duster-4x4-islandPřímo v Keflavíku, ale samozřejmě i v Reykjavíku najdete mnoho firem, které nabízí pronájem aut turistům.

Mezi známé místní firmy patří například:

Prvotní ceny na webech nevypadají tak zle, ovšem jakmile k tomu připočtete pojištění, ceny se hned znásobí.

Firmy, které jsem zmiňoval patří mezi ty levnější půjčovny a pokud se nepletu, když u ReykjavikCarRental.is zaplatíte deposit, nemusíte za pojištění platit tak moc.

Počítejte ovšem s tím, že u většiny půjčoven je potřeba kreditní karta, aby si mohla firma v případě problémů strhnout potřebnou částku.

Půjčení aut od Islanďanů

auta islandNa Islandu fungují dvě hlavní firmy, které zprostředkovávají půjčení aut od místních. Tou první je Carrenters.is, druhou pak Caritas.is.

Na obou webech najdete většinou stejnou nabídku vozů, takže je teoreticky jedno, kterou si vyberete. Já osobně mám však zkušenosti jen s Carrenters.is. Ceny zde jsou mnohem nižší a to především za větší 4×4 auta, která tu rozhodně využijete.

Ubytování na Islandu

Na Islandu si můžete zvolit či nakombinovat ubytování podle toho, jaký typ výletu preferujete a kolik za to chcete utratit.

Kempování

Nejlevnější ale nejméně pohodlná varianta spaní v kempu a to buď ve stanu, nebo v autě.

kempovani-u-vodopadu-skogafoss

V sezóně po celém Islandu funguje síť kempů (viz https://tjalda.is/en/camping-sites/) a pokud se rozhodnete jen pro tuhle variantu, pak se vám určitě vyplatí koupit si kempovací kartu, která platí snad ve všech kempech na Islandu.

Pokud dáváte přednost této levné variantě, ale nechcete si na Island vozit stan a spacák (čímž se vám prodraží letenka), můžete si pronajmout auto určené ke spaní, které je často nabízené i se spacákem a vším, co budete potřebovat.

Hostely

Další levnou variantou jsou hostely, ovšem těch na Islandu není tak moc, fungují hlavně ve městech. Nejvíce je jich na jihu a kolem Reykjavíku, ovšem čím dál od hlavního města jste, tím menší šance je, že na ně narazíte.

Ceny za hostely na Islandu ovšem nejsou zas o tolik nižší, než ceny za ubytování v hotelu, takže bych tohle ubytování moc nevyužíval.

Hotely a guesthousy

Ubytování v hotelech či guesthousech je na Islandu opravdu dost drahé. Ceny většinou začínají na 2000 Kč a to klidně i za pokoj se sdílenou koupelnou na chodbě.

Pokud bych si plánoval dovolenou na Islandu, snažil bych se najít ty nejlevnější hotely s cenou včetně snídaně, klidně i se sdílenou koupelnou.

Jedním z takových hotelů je třeba venkovský guesthouse Vatnsholt nebo hotel Laekur. Jedna noc v pokoji se třemi postelemi vás vyjde asi na 2500 Kč i se snídaní, což je na Island velmi dobrá cena.

V okolí měst Selfoss či Hella, která leží v srdci jižního Islandu najdete několik dalších guesthousů, která nabízí pokoje za podobné ceny.

Osobně bych některý z těchto hotelů zvolil klidně i na víc dnů, protože odsud se během jedné či dvou hodin dostanete na nejznámější místa Islandu, ať už je to Modrá laguna (Blue Lagoon), vodopády, sopky, gejzír, pláže či vrak letadla.

Letní domy, chaty a chalupy

Ubytování na chatě či na chalupě je podle mě velmi podceňované a to především v případě, že cestujete ve více lidech.

chaty-letni-domy-island

Na první pohled mohou být sice vyšší, ovšem pokud se cena rozloží mezi 4 či 6 lidí, dostanete se na zajímavější ceny.

  • Hlavní výhody vidím v tom, že máte celý dům pro sebe. Velmi často je hned u domu také vířivka a snad na každé chatě je kuchyně, kterou můžete využívat, takže ušetříte i za stravování.
  • Nevýhodou je ale to, že zde není žádný bar, restaurace ani další vymoženosti, které nabízí hotely.

Pro tenhle typ ubytování existuje specializovaný katalog, který najdete na stránce Bungalo.com, kde si můžete tyhle chaty přímo rezervovat.

Stravování a jídlo na Islandu

Ceny za jídlo na Islandu nejsou v obchodech o tolik dražší, než v Česku. To však neplatí v případě restaurací, kde se většinou pohybují v řádech stokorun. Hlavní jídla začínají většinou od 500 Kč, záleží pak na tom, do jaké v restaurace jdete a jaké jídlo si dáte.

Právě z toho důvody bych se snažil nakupovat jídlo v některém z řetězci obchodů, které fungují po celém Islandu. Mezi ty levnější patří například Bonus, Kronan či Netto.

Kam dál?

Sleduj mě jinde: